Voor de derde keer verzorgde Event Engineers in opdracht van XSAGA alle pin-apparatuur, kassa-systemen en tijdelijke WiFi-voorzieningen voor het Allerhande Kerstfestival in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Deze internationaal prijswinnende en logistieke monsterklus trekt jaarlijks meer dan 36.000 bezoekers en bereikt vele miljoenen belangstellenden via social media. Op deze unieke locatie, gevuld met meer dan 120 leveranciers en 180 workshops op 7.000 m2, “We hebben veel tijd besteed aan het robuust maken van het netwerk en op kritische plaatsen dubbele voorzieningen geplaatst om storingen te voorkomen”, vertelt projectleider Peter-Richard Beeksma. “Omdat het een pin only evenement is, waar niet met cash wordt gewerkt, is het extra belangrijk dat het pin-verkeer altijd werkt.” 

Betrouwbaar netwerk

Event Engineers heeft veel energie gestoken in het aanleggen van een betrouwbaar netwerk. Beeksma: “We hebben veel componenten dubbel uitgevoerd, met bijvoorbeeld twee routers. Op belangrijke plaatsen hebben we extra accu’s geplaatst, zodat als de stroom uitvalt de apparatuur altijd blijft doordraaien. We weten dat storingen kunnen voorkomen, maar dat je gevolgen daarvan goed kunt beperken.” Naast de extra voorzorgsmaatregelen, werkte Event Engineers tijdens het Allerhande Kerstfestival met actieve monitoring. Als er ergens uitval is, krijgen de medewerkers van Event Engineers daarvan direct een melding. “Het neerleggen van een paar netwerkkabels is relatief eenvoudig, maar het netwerk maximaal betrouwbaar maken, dat is de uitdaging.”

Samenwerking met veel partijen tijdens evenement 

De vele standhouders en leveranciers, maar ook de productieteams van Albert Heijn, Het Spoorwegmuseum, XSAGA en technische producent Livetime hebben allen specifieke ICT-wensen en randvoorwaarden. “Als Event Engineers is ons gevraagd de regie te nemen over het gehele tijdelijke netwerk. Eén van de eerste dingen die we gedaan hebben is het opstellen van een technisch plan. Met dit plan zorgen we ervoor dat voor alle partijen duidelijk is wat er gaat gebeuren en wat van de betrokken partijen verwacht wordt” 

“Het Spoorwegmuseum heeft een internetvoorziening in het pand, maar het Allerhande Kerstfestival speelt zich ook buiten en op de perrons af, daar zijn tijdelijke WiFi-voorzieningen voor nodig. We hebben de bestaande internetvoorziening van het museum daarvoor als basis gebruikt.” 

We kijken terug op een geslaagd project

De opbouw vanuit Event Engineers voor het Allerhande Kerstfestival nam een kleine week in beslag. Doordat alle wensen vooraf goed op elkaar zijn afgestemd hebben we een robuust netwerk aangelegd dat goed heeft gewerkt. Na afloop leverde Event Engineers de organisatoren van het evenement een uitgebreide rapportage. “Niet alleen het functioneren van de ICT staat hierin gedetailleerd beschreven, maar we maken ook een heldere analyse hoeveel er is omgezet per stand per dag”, aldus Beeksma. 

Al met al kijkt Event Engineers terug op een geslaagd project waarbij met alle partijen prettig is samengewerkt. 

Joost Roerink

Joost Roerink

Project- & Accountmanager bij Event Engineers

Looking for more of the latest headlines on LinkedIn?

Discover more stories