Agrupació AuS - Arquitectura i Sostenibilitat

Agrupació AuS - Arquitectura i Sostenibilitat

668 members
 • Join

  When you join a group, other members will be able to see your profile and message you. The group logo will be visible on your profile unless you change that setting.

 • Information and settings

Have something to say? Join LinkedIn for free to participate in the conversation. When you join, you can comment and post your own discussions.

Agrupació AuS

Ja podeu consultar la documentació de la xerrada LEED i life-cycle cost analysis. Diners i sostenibilitat. Hi vau assistir? Què n'opineu?

Agrupació d'arquitectes del COAC en Agrupació AuS

http://www.coac.net/aus/bloc/?p=1376

 • Comment (6)
 • March 16, 2012
 • Close viewer

Comments

 • Noel A.

  Noel

  Noel A.

  PRODUCT MANAGER en KLEIN IBERICA, S.A.

  Em va semblar molt interessant la forma de convèncer als promotors del retorn de la inversió en sostenibilitat. Crec que hem de ser més comercials en el tema de l'eficiència energètica, ja que no tothom està convençut del tema. ¿Algú sap si el segell LEED està ben implantat Espanya?

 • Daniel

  Daniel C.

  --

  Perque no tothom està convençut del retorn de la inversió en sostenibilitat.?

  La nostra experiencia es un edifici terciari de 2800m2 a Vilaseca, prou conegut, en funcionament desde fa un any.

  Eficiencia pasiva
  La propietat, esta 100% convencuda del retorn de la inversio en eficiencia pasiva; envolvent, sistemes passius, depuracio autonoma e il.luminacio.

  Eficiencia activa
  L'edifici en el seu primer any de test amb; una ocupacio parcial del espai climatizat (50% desocupat 6 mesos i 30% encara desocupat -40%?), un funcionament desajustat de la geotermia (caigudes durant 80 dies del inici de l’any que encara es repeteixen punctualment-15%?), valvules, i sensors mal instalats, consignas del software de monitorizacio reprogramades per histeresi 2 vegades (-10%?),usuaris que deixaven portes obertes a l'agost quan el sostre activat estava funcionan(-5%?)... etc L'edifici el primer any esta en un consum anual inferior, nomes en un 15% al seu estandard (que era esparta). Te la propietat dubtes del retorn de la seva inversio en eficiencia activa?. Si pero cal fairplay.

  Confort
  Tot i que el software de monitorizacio permet programar i sectorizar el clima. L'edifici encara te una consigna homotetica per a tot l'edifici. Resultat la majoria dels usuaris demana escalfament, el sistema actiu el proporciona, pero en la facana sud un despatx demana un refredament possible, ....que no esta activat. La propietat te queixes de disconfort?. Si una.

  Certificacio;
  Segurament el segell LEED no està ben implantat a Espanya, el presupost fet per una ingenieria de Madrid per certificar l' edifici (ja acabat ) era del 7% del PEM (com a referencia la propietat va rebre la ajuda maxima del ICAEN, 220000€ el 5,2% del PEM, els gastos de arquitectura +simulacio dinamica + ingenieria + direccio obra + coordinacio van ser menors del 2,5% del PEM). El segell va convencer a la propietat del retorn de la seva inversió.?. No.

  La nostra experiencia, si pot servir, es que per convencer del retorn de la inversió en sostenibilitat, la millor certificacio es portar la facturacio anual a la ma. Per demostrar l’eficiencia cal casos pilots ben ajustats. Per aixo es fonamental tindre sensors + software de monitorizacio, persones expertes i ben retribuides, que supervisin el software, per aconseguir que tots els sistemes funcionin de forma efficient, paciencia per convencer els usuaris i persistencia. Els resultats arrivaran, si no. sense resultats no hi ha forma de convèncer, ni al client militant ni a un inversor/promotor.

 • David P.

  David

  David P.

  Marketing Manager Green Living Projects

  Hola Noel, m'alegro de que et fos útil al xerrada del meu company Emmanuel. Sobre la teva pregunta: actualment Espanya és el segon país de la UE amb més projectes LEED registrats. Si està ben implantat o no ja és una qüestió de valoració.

  Sobre els costos de desenvolupar una certificació LEED del projecte de Madrid un 7% del PEM és molt. Si fos una certificació LEED Platino es podria entendre, pero més enllà de un 2-3% surt del que és habitual, almenys a la nostra experiència.

  En qualsevol cas, la nostra experiència és que els costos de una certificació LEED (els relatius a costos de construcció) es redueixen radicalment quan desde un inici s'ha plantejat obtenir la certificació com a objetiu. De fet, la millor manera de reduir costos es disseynar des dels primers moments en funció del paràmetres LEED. Així es poden conseguir projectes amb certiicació bàsica o plata sense pràcticament costos afegits i amb retorns d'inversió ràpids.

  Us convido a seguir el nostre blog especialtzat en LEED: http://www.greenlivingprojects.com/blog/

 • Anna M.

  Anna

  Anna M.

  Energy design center officer at Rockwool Group

  Interessantísisms els vostres comentaris! Dani, felicitats per l'edifici. Només unes preguntes: quin és l'objectiu d'estalvi energètic plantejat i assolit en projecte? És a dir, quin és el resultat que s'espera del monitoratge? I pel què fa als honoraris, creus que s'han ajustat a la feina feta?
  Em continua frapant que el cost del LEED pugui ser entre un 2-3% PEM, és a dir igual que els honoraris.

 • David P.

  David

  David P.

  Marketing Manager Green Living Projects

  Hola Anna, quant dic el 2-3% em refereixo a honoraris i increment del PEM conjuntament. Potser en un projecte de només 4 - 5 millons d'euros com aquest el porcentatge pot ser una mica més alt, pero no ha de pujar molt més.
  En qualsevol cas insisteixo en que la clau per aconseguir aquest costos és implementar la certificació al mateix temps que el disseny (i no una vegada avançat el projecte executiu, com acostuma a pasar la majoria de vegades).

 • Daniel

  Daniel C.

  --

  Anna
  Sobre el consum.
  L'edifici el primer any esta en un consum anual inferior, nomes en un 15% al seu estàndard.

  El consum es medeix en kwh/m2x any, però amb consideracions. El personal de les oficines de la fabrica tenia una demanda de confort tèrmic espartana, els treballadors de ventes tenien demandes exuberants. A les noves oficines, la demanda de confort dels treballadors es lleugerament inferior....als de fabrica. Durant el primers 9 mesos l'edifici tenia una ocupació del 60%, però... les noves oficines estaven climatizadas al 100%( per provar els sostres refrescants). A mes el ràtio de m2/climatizat per treballador es un 33% superior (o mes) a les noves oficines etc El monitoratge ens ha permès recentment descobrir dues causes de les caigudes puntuals de la geotèrmia. Errors de estratègia (dels arquitectes) i de implementació. Col·locada la vàlvula, el monitoratge, permetrà fer el comparatiu amb el període anterior. Amb les consignas del software de monitorització reajustades, el segon any serem jutjats amb la facturació anual a la ma. Fins al 2013, no es fara l'article i no hi hauran kwh/m2x any. La nostre opinió es clara ( Jordina tenia tota la raó), es fonamental tindre sensors + software de monitorització + supervisió activa per construir eficiència.

  Sobre honoraris
  Els honoraris?.. Sempre son inversament proporcionals a la confiança que et demostra el client. Ja saps si et deixar fer, amb la benzina i menjar tiras.

  Sobre LEED
  Com diu David el cost proposat per l'ingenieria de Madrid a la empresa per certificar LEED era inhabitual, en un edifici de només (!) 4 millons d'euros en fase final de construcció. Peró també cal entendre com es el client. Si ets Telefònica o Repsol busca's intangibles, posicionar-te com una empresa lider en el teu sector..., el nostre client competeix mundialment desde fa 50 anys construint estructures metal.licas amb uns marges de beneficis ajustadisims del 5%. En aquest cas era previsible que una direcció d'ingeniers amb una cultura empresarial, espartana, no tiri endavant, una oferta de certificació, "a toro pasado", i amb cost excessiu. David, te raó, la certificació (el segell amb el que estiguis mes confortable), te que ser un proces paral·lel al de disseny.
  Dani

Have something to say? Join LinkedIn for free to participate in the conversation. When you join, you can comment and post your own discussions.

Your group posting status

Your posts across groups are being moderated temporarily because one of your recent contributions was marked as spam or flagged for not being relevant. Learn more.

Feedback